בשלהי שנת 2000 התעניינתי בקורסים של לשכת העבודה למובטלים, בין הקורסים השונים להכשרה מקצועית הציעו בזמנו גם קורס חדשני בשם MCSE – Microsoft Certified System Administrator – קורס שבזמנו היה קורס נחשב מאוד ועלה עשרות אלפי שקלים- הקורס הכשיר לראשונה בארץ מהנדסי רשתות מטעם מייקרוספט לאחד מהתפקידים היותר נחשבים- קורס זה ארך שבעה חודשים במהלכם קיבלתי דמי אבטלה והכשרה מקצועית איתה השתלבתי בהמשך בעבודה בתחום. כיום, תחום ניהול רשתות נותר תחום פופולארי, אינני משוכנע כי משרד העבודה עדיין מציע קורסים יקרים כאלו לכל דורש אולם הקורס המקביל היום, קורס MCITP הוא בהחלט קורס נדרש המוצע ברחבי הארץ על ידי לא מעט מכללות ומוסדות.
הסיבה להיצע הרחב ברורה. היכן שיש היצע קורסים גדול ישנו גם ביקוש (מצד מעסיקים) אולם כאשר ישנם מאות בוגרים אשר פוגשים את שוק העבודה מידי שנה, ישנו סינון למועמדים הרבים עוד לפני שהם מוזמנים לראיון. ישנם כמה דברים אשר יכולים לסייע לכם להציג קורות חיים מרשימים יותר ועליהם אפרט. אני מציין את הדברים לא על סמך ההבנה כי כל אחד מהפרטים האלו אכן נבחנו באור חיובי על ידי המעסיקים שזמנו אותי לראיון בזמנו אולם עובדה היא שזומנתי לראיונות רבים בעודי חסר ניסיון מקצועי וסייעו לי בהכנת קורות החיים לא מעט. לעניין זה ניתן לפגוש היום מוסדות ומכללות אשר מציעות השתלמויות מיוחדות בנושא מציאת עבודה. לא מדובר בסמינר כללי אלה בשיעור מיוחד הנוגע באופן ספציפי לתחום הלימוד, כך יוכלו מומחי תשתיות לייעץ לכם כיצד הם שפצו את קורות החיים ומצאו עבודה, לפי ניסיונם ממש כשם שאני עושה כעת עבורכם בכתב. מומלץ.
קורות חיים לתפקיד מנהל רשתות
ניסיון (גם אם מינימאלי)– יש לשאוף להשגת ניסיון עבודה מינימאלי. ודאי אתם שואלים את עצמכם כעת- כיצד תוכלו להשיג ניסיון מינימאלי בשעה שעדיין לא סיימתם קורס מנהל רשתות נכון? דעו שישנה תמיד דרך, אני בחרתי להתנדב ללא תשלום במכללה בה למדתי החל מהחודש הראשון ללימודים, בשעות הערב, לאחר סיום הקורס. ההתנדבות אומנם לא כללה נושאים מורכבים הקשורים בתכנון תשתיות מחשוב או הגדרת רשתות מחשבים ברמת השרת אולם כן כללה התקנה של תחנות עבודה בחיבור לשרת ופעולות פשוטות אשר כל טכנאי מחשבים ורשתות אמור להכיר. בסיכומו של דבר, ראש החוג במכללה בה למדתי סמך לתת לי המלצה על תפקידי כ"סמך" למנהל הרשתות במשך קרוב לחצי שנה וזכיתי בהכרה של הניסיון בראיון- אני מאמין כעת שזה הדבר שהיה חשוב ביותר. במידה והמכללה שבה אתם לומדים לא זקוקה לעזרתכם פנו למרכזי לימוד אחרים- כיתות לימוד ישנן מאות, לא בהכרח במקומות אשר מציעים את הקורס בו אתם לומדים אלא כל קורס בתחומי המחשב החל מקורס טכנאי מחשבים וכלה בקורס פוטושופ. רק צריך למצוא את ההזדמנות המתאימה להשתלב.
קורות חיים מוקפדים– קורות חיים מוקפדים זה לדאוג לריווח שורות, לפונט, לבולטים, שימוש בשפה מקצועית לפי כל כלל הדקדוק וההגהה- אינכם יודעים מי יקרא את קורות החיים אולם ברצונכם להשאיר את הרושם הטוב ביותר- רושם שיאמר שמי שהכין את קורות החיים לתפקיד MCITP הוא פדנט בכל רמ"ח איבריו.
לוגו– מהרגע שהוסמכתם כ-MCITP יש בידכם גישה לאזור בעל גישה מוגבלת באינטרנט- מייקרוספט מספקת בו מידע למומחי תשתיות מוסמכים אולם לא רק- תוכלו למצוא שם מגוון לוגואים ובאנרים לשימושכם האישי- אחד השימושים הראשונים שתעשו בלוגו הוא להוסיף אותו באזור החלק העליון של דף קורות החיים (ב-WORD זה נקרא אזור כותרת) – במידה והלוגו מוקפד, נראה היטב (מומלץ להוסיף אותו בצבע מים- כרקע) הדבר מוסיף הרגשה שמדובר בנייר רשמי וקורות החיים מהם יבלוט הלוגו יבלטו בערימה.
ציון מצטיין בהסמכות– חשוב, חשוב, חשוב – למרות שלא ישאלו אתכם בראיון העבודה באילו ציונים עברתם את ההסמכות האמורות זה בהחלט נתון בו תוכלו לנופף במידה והציונים גבוהים במיוחד ומעל הסף הממוצע- הדבר אומר הכנה רבה יותר למבחנים ולימודים לתוך הלילה אך עדיין- זה מקנה לכם יתרון ברור אם רק תדעו איך להחצין אותו מול המעסיק בזמן הנכון. אחרי הכול, הסמכות MCITP בגמר הקורס אינן הסמכות קלות בכלל וישנם גם נכשלים, לעניין זה אגב, שאלו את המכללה המועמדת לאחוזי המעבר בבחינות של סטודנטים לשעבר במכללה בה אתם לומדים במסגרת קורס MCITP ובקשו מנציגיה להראות הוכחות.
בלי קשר לקורות החיים, בטרם תרשמו לקורס בררו על ההסמכות הנדרשות ביותר במסגרת ה-MCITP. ישנם תחומים נדרשים יותר ופחות. היות וקורס MCITP מכשיר אתכם במספר הסמכות משנה רצוי שיהיו בידכם הסמכות לתפקידים נדרשים יותר מאחרים הלא כן? ישנן מכללות אשר מכשירות ל-MCITP בהתמחות בסיסי נתונים (מנהל בסיסי נתונים) ישנן אחרות המכשירות להתמחות בשרת Exchange – שרת הדואר של מייקרוסופט וגם נוספות המכוונות לאבטחת מידע. זה לא יהיה נכון ממש לבחון, לרגע כתיבת מילים אלו, מהי הדרישה במשק, נכון לבחון זאת בהגיע המועד בהתאם למודעות הדרושים בעיתון ובאינטרנט. אחרי הכול הדרישה משתנה כל הזמן. כול מכללה מציעה מסגרת מעט שונה כך שניתן להתעניין במסגרות להם ישנו ביקוש ניכר. מהצד השני, גם התעניינות במסגרות מקוריות וייחודיות יכולה לספק ערך מוסף היות ובשעה שמוסדות הלימוד מוציאים בוגרים רבים במסלול מהמניין ישנם מסלולים נדירים יותר אשר להם, אומנם ישנו פחות ביקוש אך באותה המידה גם פחות היצע.
קורסים המשלבים הסמכות נוספות– נתקלתי בלא מעט מכללות המציעות כיום קורס MCITP מורחב, הווה אומר, קורס אשר מעבר ללימודים לצרכי הכשרה לתפקיד ומעבר ההסמכות הספציפיות שנבחרו מציעות תוספות- חלקן מציעות הכשרה בסיסית לתפקיד טכנאי מחשבים, חלקן לקורסים של חברות אחרות המציעות טכנולוגיות ופתרונות בתחום תשתיות התקשורת והרשתות- חברות כמו סיסקו- המציעות הכשרה ראשונית בטכנולוגיה שפתחה- קורס CCNA – מנהל רשתות מוסמך סיסקו הוא בהחלט תוספת מעניינת ל-MCITP. בנוסף ישנן מכללות המציעות את ההסמכות הנוגעות לאבטחת מידע מטעם החברה הידועה בטכנולוגיית חומת האש שפתחה – צ'ק פוינט.
תוספות אלו הינם בהחלט תוספות נחמדות אולם יש לוודא כי אינם גורעות משעות הלימוד להסמכת MCITP כפי שנדמה שנדרש (ניתן לעשות ממוצע משוכלל בין היקף שעות הלימוד כפי שמציעות המכללות). בדקו בנוסף, כי לא מדובר בשעות על חשבון שעות התרגול. שעות התרגול חשובות לא פחות משעות לימוד התיאוריה. מצד אחד ברור שאלו לא יסייעו בהכרח למעבר הבחינות אולם, בראייה מעשית מפוכחת, לא ההסמכות הן אלו אשר יסייעו לכם "להחזיק" במקום העבודה אלה הניסיון וחלק מהניסיון הוא התרגול. מהצד השני, מכללות אשר מציעות תוספת של קורס טכנאי מחשבים, לדוגמה, בהחלט מציעות למועמד תוספת נחמדה והסמכה אשר תוכל לספק לו הזדמנות להגיש מועמדות נוספת לתפקיד זמני שדורש את הצורך בהסמכה. פעמים רבות בדרישות לתפקיד ישנן דרישות משנה המתייחסות לידע וניסיון בתחומים חופפים אך לא זהים.
מקווים שסייענו לכם בבחינת השיקולים היכן ללמוד קורס MCITP.
IITC – המרכז ללימודי טכנולוגיה ותקשורת